Hoe overleef ik de eerste avond en nacht met mijn pasgeboren kindje?
En dan ineens ben je papa en mama geworden en zijn jullie voor het eerst alleen met je pasgeboren kindje thuis! Die eerste nacht is vaak spannend, want als je een paar uurtjes geleden bent bevallen van je eerste kindje, dan heb je meestal nog weinig ervaring en geen idee wat je kunt verwachten. Daarnaast zijn de eerste 24 uur van het leven van je kindje belangrijk. Daarin moet zijn of haar ‘systeem’ gaan werken.
Je wilt weten wat je kunt verwachten, waar je op moet letten en wat je moet doen als je je ongerust maakt. Zo ben je goed voorbereid als je ‘ineens’ die eerste avond en nacht met je kindje aanbreekt.
Dit hou je de eerste 24 uur in de gaten bij je kindje
- Houd de temperatuur van je kindje in de gaten, want het lijfje van je kindje moet dat nog reguleren.
- Tempen is niet moeilijk of eng; je doet het rectaal, met het puntje van de thermometer ongeveer anderhalve centimeter naar binnen.
- Is zijn/haar temp lager dan 37 graden, dan doe je je kindje een mutsje op.
- Schrik niet van bloed in de luier als je een meisje hebt gekregen; dat is pseudo-menstruatie en niets om je zorgen over te maken.
- De eerste poep van je kindje is zo zwart als teer (meconium); zorg dat je de billetjes goed insmeert, anders krijg je deze poep bijna niet weg.
Dit hou je bij jezelf in de gaten na de bevalling
- Houd je eigen bloedverlies in de gaten: vloei je binnen een half uur twee kraamverbanden vol, bel dan de verloskundige.
- Het is normaal dat je stolsels verliest; wordt het te erg en maak je je zorgen, dan bel je de verloskundige.
- Door het bloedverlies kun je je wat licht in je hoofd voelen; ga niet alleen ‘s nachts de trap af maar maak je partner even wakker.
- Zorg voor voldoende water (en iets te eten) naast je bed.
- Je hoeft echt niet de hele tijd in bed te blijven, maar luister naar je lichaam en ga bijvoorbeeld niet steeds op en neer de trap op en af.
En wat als je kindje honger heeft?
- Houd de hongersignalen in de gaten.
- Als je kindje smakgeluidjes maakt heeft je kindje honger en kun je aanleggen of een flesje geven.
- Als je kindje een 'nèh-geluid' bij het huilen maakt, betekent het dat hij of zij honger heeft.
- Voed je kindje vaak, zeker als je borstvoeding geeft (want dat moet op gang komen).
- Met 'vaak' bedoelen we 8 tot 12 keer per 24 uur.
- Leg je je kindje aan, zorg dan dat het goed drinkt.
- Zorg ervoor dat je kindje een grote ‘hap‘ neemt en zoveel mogelijk borst in z’n mondje heeft.
- Sabbelen (omdat dit geruststellend en troostend is voor je kindje) gaat ten koste van je tepels.
- Maak je geen zorgen als er maar een paar druppeltjes uitkomen; dat is normaal, want de voeding moet nog op gang komen.
- Daarnaast is het maagje van je kindje heel klein, dus een paar druppels is in het begin genoeg.
- In het begin heet de melk colostrum en dat is zeer voedzaam.
- Je kindje valt in het begin af. Dat is normaal. Dus maak je hierover niet ongerust die eerste nacht en dagen.
- Meestal krijg je aan het einde van de derde dag stuwing en dan gaat de borstvoeding echt op gang komen.
Leg ik mijn kindje gewoon in het wiegje of bedje?
Ja hoor, dat kun je gerust doen. Maak het bedje of wiegje laag op, zodat je kindje niet onder de lakentjes kan verdwijnen. Verwarm het bedje voor met een kruik (maar haal ‘m er weer uit als je je kindje in bed legt). Als je je kindje in het wiegje legt, dan stop je hem of haar lekker strak in. Dat geeft namelijk het gevoel van geborgenheid; hij of zij is dat gewend in de baarmoeder. Je kunt ook een speciaal lakentje hiervoor gebruiken: Nunki van Fedde & Kees.
En wat nou als je kindje huilt en maar blijft huilen en je niet weet wat je moet doen?
De meeste pasgeboren baby's zijn moe van de bevalling en daarom in het begin vrij rustig.
Maar mocht jouw kindje niet zo'n makkelijke geboorte hebben gehad, dan kan het zijn dat het huilerig is. In dat geval heb je iets meer te doen. Maar vrees niet, eigenlijk hoef je je kindje alleen maar veiligheid en troost te bieden. Dat doe je door hem of haar dicht bij je te houden. Zo hoort het jouw hartslag en dat klinkt vertrouwd. Je kunt ook heel zachtjes en geruststellend tegen hem of haar fluisteren, want je stem kent je kindje ook al.
Ga lekker in bed zitten en gebruik bijvoorbeeld het voedingskussen als steuntje om jou heen. Op die manier kun jij tussendoor ook je ogen dicht doen, zonder dat het onveilig wordt. Neem je kindje niet mee in bed, terwijl je samen onder het dekbed ligt, want dat is niet veilig. Je kunt ook afwisselen met je partner.
Wees niet bang voor die eerste avond of nacht; ga er met open vizier in. Houd de tips in je achterhoofd en vertrouw erop dat je dit kunt. Waarschijnlijk heb je ook vanuit het ziekenhuis of de verloskundige iets op papier ontvangen en weet dat je de verloskundige altijd mag bellen als je je zorgen maakt.
En voor je het weet staat je kraamverzorgende de volgende ochtend op de stoep om jullie daarna stap voor stap alles te leren over de verzorging en de ontwikkeling van jullie kindje.